Fysisk aktivitet har mycket stora och positiva effekter

av Elisabeth Ehne Jangehammar den 19 maj, 2016

den Levnadsvanor

Både akut och långsiktigt har fysisk aktivitet effekt på

  • Välbefinnande/livskvalitet
  • Kognition
  • Fysisk kapacitet
  • Fysisk hälsa/morbiditet
  • Mortalitet

Vällevnadssjukdomar är nu den största sjukdomsgruppen i världen, överallt utom i de allra fattigaste länderna. I Vietnam till exempel finns det 4 miljoner motorcyklar så det har blivit för farligt att cykla… Måttlig aktivitet, 30 minuter per dag, kan öka livslängden med 4-5 år. Livsstilsförändringar är mer effektivt än diabetesförebyggande medicin och fysiskt aktiva har lägre risk för cancer. Fysiskt aktiva med cancerdiagnos förebygger trötthet, minskar bieffekter av behandling, livskvaliteten ökar och risken för återfall minskar.

ett par gympaskor för fysisk aktivitet

Hjärnan påverkas av fysisk aktivitet

Den senaste forskningen visar att fysisk aktivitet kan föryngra både kropp och hjärna. Träningen skapar nybildning av hjärnceller i hippocampus, hjärnans ”relästation”. Det gör bland annat att exekutiv funktion och lokalsinne förbättras markant hos äldre som tränar. Studier visar också att behandling av mild depression med fysisk aktivitet jämfört med antidepressiva mediciner ger samma effekt. Barn som har lägre kondition har även mindre hippocampus volym och presterar sämre på minnestest.

Intellectuals solve problems, geniuses prevent them
                                                                   Albert Einstein

Intervallträning är mest effektiv

All fysisk aktivitet är bra men den senaste forskningen pekar på att intervallträning är det mest effektiva. Bland annat är det aptithämmande och ökar fettförbränningen i ett dygn efter träningen, förutom att sänka blodtrycket mer än vanlig träning. Även en enkel promenad kan göras till intervallträning genom att variera tempot. Gå samma sträcka på samma tid, men gå mycket snabbare och lite långsammare än vanligt i treminuters-intervaller.

FYSS 2017

I början på nästa år kommer en ny upplaga av FYSS, handbok för Fysisk aktivitet i sjukdomsprevention och sjukdomsbehandling. Bland annat har kraven på det vetenskapliga underlaget skärpts. Den kommer vara indelad i 13 allmänna kapitel och cirka 40 med specifika diagnoser. Många kapitel finns redan att läsa på nätet. I framtiden hoppas Yrkesföreningar för Fysisk Aktivitet (YFA) som står bakom boken att det ska finnas integration med e-journaler med förslag på rekommendationer.

Bakgrund

Detta blogginlägg är baserat på en föreläsning av professor Carl Johan Sundberg i Karlstad den 18 maj. Målgrupp var legitimerad personal från landsting och kommun. Föreläsningen ordnades för att fira FaR 10-årsjubileum (fysisk aktivitet på recept). Eva Stjernström, områdeschef slutenvård, som inledde föreläsningen uppmanar alla att nu omsätta kunskaperna i handling.

Ökad kunskap ger större effekt i det enskilda mötet!

Lite länkar

Samlad information om FaR i Värmland

Handboken FYSS

European Code Against Cancer

Cancerfonden om livsstil

Om molekylär arbetsfysiologi

Litteraturtips om fysisk aktivitet

Bokmärk/Dela
Fler

Lämna en Kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: